2020-05-23 13:25:31• hírek • Magyar Nemzet/Szatmár.ro

Már több mint nyolcezren írták alá a Klaus Iohannis nemzetközi kitüntetésének visszavonásáért indított online petíciót

Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

 

Alig néhány nappal elindítása óta, szombat délig több mint 8000-en írták alá azt az állampolgári kezdeményezést, amely megakadályozná, hogy Klaus Iohannis államfő megkaphassa a nemzetközi Károly-díjat.

A CitizenGo platformon indított kampány kezdeményezői így tiltakoznak a román elnök kitüntetése ellen.

A díjat ajándékozó német szervezet, az Internationaler Karlspreis zu Aachen alapítvány a „méltányosság, a kisebbségek védelme és a kulturális sokszínűség támogatása” miatt adományozná a kitüntetést Iohannisnak, ami a román elnök magyarellenes kirohanásai tükrében visszás. „Sajnos a díj odaítélése óta eltelt időszakban bebizonyosodott, hogy nemhogy nagyon, de egyáltalán nem támogatja a kisebbségeket és a sokszínűséget, hanem a múlt század legsötétebb nacionalista irányzatait követi, így méltatlanná vált egy olyan díjra, melynek korábban II. János Pál és Ferenc pápa is kitüntetettje volt” – olvasható a petícióban. Hozzátették, a román elnök televíziós beszédében nyíltan kisebbségellenes nézeteinek adott hangot, elutasítva a kisebbségi autonómia minden formáját.

Az áprilisban tett magyarellenes kirohanása miatt a Diszkriminációellenes Tanács ötezer lejre megbírságolta az államfőt gyűlöletkeltés miatt. Ilyen körülmények között kapta volna meg a Károly-díjat Iohannis az „európai értékek képviseletében felmutatott érdemeiért”.

A koronavírus-járvány miatt a csütörtökre tervezett eseményt elhalasztották, így most várhatóan őszig van lehetőség a kitüntetés megakadályozására.

A díjat adományozó német alapítvány egyelőre kitart döntése mellett. A testület elnöke, Jürgen Linden az Aachener Zeitungnak nyilatkozva azt mondta: vizsgálták a kijelentést, de a díj átadásáról szóló döntésen nem változtatnak.

A petíciót ide kattintva írhatják alá.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: